perjantai 6. syyskuuta 2013

Belgian Open, päivä 1

Kisaa on ajettu päivänverran ja se oli juurikin niin hankalaa kuin sen muistin olevan. Ohjelmani muuttui hieman ja ajan aiemmista tiedoista poiketen omniumin.

Olympialaji, omnium, on kuuden ratamatkan yhteiskilpailu, jossa lopputulokset lasketaan ynnäämällä yhteen jokaisen lajin sijoituspisteet. Lajeina ovat lentävä kierros, 30km pisteajo, pudotusajo, 4km takaa-ajo, 15km linja-ajo ja 1km aika-ajo.

Oma lentävä kierrokseni edusti samaa linjaa jota olen harjoituksissa valitellut tässä viimeisen kuukauden. Ei ole huippunopeutta. Aika 14,8xx on heikko ja sillä sai olla ylhäisessä yksinäisyydessä tulosluettelon hännässä. Jotta vauhtieron olisi helpompi ymmärtää niin toiseksi viimeisen keskinopeus oli 2,5km/h kovempi.

Pisteajoon oli tarkoitus lähteä tavoittelemaan ehjää 30km kilpailua. Täysin tähän en pystynyt, mutta ajoin kisan maaliin joskin pistesaldo näytti -2 kierrosta. Ensimmäisen kierrokseni menetin jo toisessa kirissä (yhteensä 12), jossa jalat eivät vain pyörineet riittävää tahtia. Ei ollut sitä nopeutta jota jo edellisessä kappaleessa kaipailin.

Pudotusajossa joka toinen kierros on kirikierros, jonka viimeinen kuski putoaa pois. Tämä ensimmäisen päivän viimeinen laji on ollut itselleni monasti hyvien omniumien kaataja. Tällä kertaa ei kaatunut hyvä omnium, mutta kävi vähän kuten vuosi sitten EM-kisoissa. Tulin hyvin kiriin radan sisäreunassa, homma näytti selvältä, ekaan kurviin neljäntenä miehenä ja nimi tulostaululle vilkkumaan pudotuksen merkiksi. Urheilijan silmin kun tuota katselin kisassa niin missään nimessä en ollut putoaja. Toisaalta tuomareilla on mitä loistavin linja nähdä kenen takapyörä ylittää viimeisenä maaliviivan. Eipä tarvitse siis selitellä.

Jatketaan hiukan tuosta pudotusajosta. Lontoon Olympialaisissa omnium oli ensimmäistä kertaa lajina ohjelmassa. Paljon kritiikkiäkin saanut pudotusajo oli melko sekavaa menoa Lontoossa ja muunmuassa kilpailija, joka putosi ensimmäisten joukossa ei tullut radalta pois ja taisi sijoittua lopulta viiden parhaan joukkoon.
Eräs suomalainen, kansainvälisestikin hyvin ajanut, ratapyöräilijä kommentoi Lontoon omnium pudotusajo seuraavasti:
"Olipa ikävä katsoa kun ratapyöräilyä raiskattiin laittamalla lottoajo (pudotusajo) osaksi omniumia Lontoossa. Pudotusajolla ei ole mitään asiaa olla lajina oikeissa kisoissa. Se on sopiva laji 6 päivän ajoihin ja vastaaviin, mutta sijojen arpominen lottokoneella ei kuulu oikeisiin kisoihin."

Olen samaa mieltä Lontoon tapahtumien suhteen, mutta noin parinkymmenen omniumin jälkeen olen alkanut entistä enemmän lajista pitämään. Vaikka siinä kovin harvoin pärjään. Pudotusajo ajetaan erittäin kovalla vauhdilla neutraalikierroksesta alkaen ja kilpailija tarvitsee hyvää kirikykyä, vielä parempaa palautumiskykyä ja loistavaa ajotaitoa ja pelisilmää pärjätäkseen pudotusajossa. 24 kilpailijan kilpailussa on 23 pudotusta, joten matkaa kertyy 46 kierrosta eli 10,5 kilometriä.

Juttu vähän karkasi tähän kisapäivän päätteeksi, mutta lopetettakoon tämä siihen, että huomenna ajetaan kolme lajia. Takaa-ajon tulen kokeilemaan pienemmällä välityksellä mitä olen aiemmin ajanut ja kilometrin suuremmalla.

Ketju poikki,

-M

Ei kommentteja: