sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Viisumeita...

Tässä onkin varsin mielenkiintoinen viikko takanapäin. Leiri Ruotisssa päättyi mukavasti ja leirille asetetut tavoitteet täyttyivät melko hyvin. Vähän ajamisessa on edelleen sellaista irrallisuutta, eli kokonaisten hyvien suoritusten tekeminen jää kisoihin. Viimeinen treeniviikko ennen Minskin GP:ta ei sujunut ihan suunnitelmien mukaan, koska Turussa sattui satelemaan läpi viikon, joten muutama ratatreeni jäi välistä.

Treenejä enemmän mielenkiintoa ovat tarjonneet viisumikuviot Venäjän ja Valko-Venäjän kisojen suhteen. Lompakkoa on saanut avata viimeisen viikon aikana kohtuullisen useaan kertaan vain saadakseen viisumit kuntoon. Olisihan sitä tietysti voinut jättää kisat välistäkin, tai oikeastaan ei olisi...

Tämä olkoon kronologinen kertomus siitä miten välillä voi olla haastavaa:

- Noin kolmisen viikkoa sitten sain kutsun Valko-Venäjän kisoihin. Kutsun yhteydessa oli myös viisumikutsu. Homma hoitui hienosti, kun laittoi tarvittavat paperit palautuskuoren kera Valko-Venäjän lähetystöön Helsinkiin. Neljässä päivässä oli hakemukset käsitelty ja posti toi passin viisumeineen kotiin.

- Tässä välissä olin lähtenyt rataleirille Ruotsiin, joten päästäkseni Valko-Venäjää seuraavaan GP Moskovaan piti passin päätyä viisumihakemuksineen Venäjän viisumikeskukseen, jossa pikakäsittelyllä saisin myös Moskovan viisumin valmiiksi.

- Tiistaina 12.5 hain passin, jossa oli Valko-Venäjän ja Venäjän viisumit. Homma hoitui hienosti, joten ei muuta kuin kisoihin.

- Keskiviikkona 13.5 tuli pienenä yllätyksenä vastaan tieto, että matkustettaessa Valko-Venäjälle Venäjän kautta tulee olla voimassa oleva Venäjän viisumi johtuen edellä mainittujen maiden yhteisestä tulliliitosta. Muutenhan lentokentillä saa vaihtaa ilman viisumia, koska kentältä ei tule poistuttua.

- Torstaina 14.5 oli onneksi Venäjän viisumikeskuksen työpäivä, vaikka muu Suomi viettikin Helatorstaita. Pikakäsittelyllä olisi ehkä mahdollista saada transit-viisumi, jolla saa Venäjältä matkustaa Valko-Venäjälle. Hyvä. Paitsi, että...Tiistaina 12.5 myönnetty Venäjän viisumi GP Moskovaa varten pitäisi mitätöidä, koska ei ole mahdollista, että on kaksi viisumia passissa.

- Perjantaina 15.5 saan passit viisumeineen Venäjän viisumikeskuksesta melkoisen paljon köyhtyneenä. No, toisaalta pääsen ainakin ajamaan GP Minskin.

- Perjantaina 22.5 elämme jälleen mielenkiintoisia hetkiä, kun aamulla vien viisumihakemukseni Venäjän viisumikeskukseen Venäjän Pyöräilyliiton kutsun kera ja toivon, että saan kyseisen päivän aikana viisumin passiini, jotta pääsen maanantaina 26.5 lähtemään kohti Moskovaa. Viisumikeskuksen henkilökunta kyllä varmisteli Helatorstaina konsulilta, että hyvän kutsuni ansiosta homma voisi onnistua tuossa perjantaina. "Kyllähän urheilemaan pitää päästä" oli toteamus, joka välitettiin eteenpäin.

Mitä tästä kaikesta tuli opittua? Ei välttämättä mitään, mutta ehkä osaan seuraaville suomalaisille, jotka menevät Minskiin Moskovan kautta, kertoa miten toimia. Pelkästään en myöskään edellä kuvailtua episodia pistä oman tyhmyyteni piikkiin, koska edes tunnettu turkulainen Venäjän ja Valko-Venäjän matkojen järjestäjä ei asiasta tiennyt, kun heitä konsultoin. Jopa viisumikeskuksen henkilökunta oli asiasta aavistuksen epävarma. No, rahallahan viisumeista selviää ja tämä Moskova-Minsk -kisakuvio kustantaa viisumeiden muodossa reilut viitisensataa euroa. Sillä rahalla heittäisi jo yhden kisareissun - onneksi tässä pääsee kahteen...vai miten se nyt menikään...

Itse kisoissa, kummissakaan, ei ole mitään vikaa. Minskissa homma toimii niin hienosti kuin voi vain kisoissa toimia. Kisaorganisaatio on ollut viikolla sähköpostiyhteydessä joukkueenjohtoon useampaan otteeseen ja varmistellut asioita liittyen matkanjärjestelyihin, hotelleihin, aikatauluihin...Saavuttaessa Minskiin oli kentällä vastassa järjestäjän lähettämä auto, joka vei, kaupunkikierroksen jälkeen, suoraan velolle. Velolta koppi haltuun, vakuuttelut kuskille, että löydän 500m päässä olevan hotellin ja pyörää kasailemaan.
Kilpailuorganisaatio lähetti viisi päivää ennen kilpailuja sähköpostiin viimeistellyn kilpailuohjelman ja ensimmäisen virallisen kilpailupostin, jossa oli mm. esiteltynä kilpailujen tuomaristo. (Päätuomarina venäläinen naistuomari, joka tykkää kyykyttää/piikitellä "köyhiä-suomalaisia", jonka kanssa ei aina ole helppo toimia.)

Kisojen järjestelyt ovat huippuluokkaa, joka tietysti helpottaa aina kaikkea tekemistä. Hyvänä vastakohtana on esimerkiksi kesäkuun alussa järjestettävä Helsinki GP, jonka aikataulut ja ohjelmat ovat täysi mysteeri, kuin myös että osallistuuko maajoukkue sinne vai ei. Se Helsinki GP:sta on tiedossa, että suomalaisten kuskien pitäisi maksaa osallistumisestaan sinne. No, tulisipahan maksettua UCI-kisaan osallistumisesta, joka kaikenlisäksi vielä kotimaassa. Mutta ehkä tästä vielä infoa tulee, jos on tullakseen. Tietysti on hölmöä, että itsekin olen saanut pyynnön kutsua ulkomailta tuttuja maita kisoihin, mutta millä ihmeellä ketään kutsut, jos ei ole tietoa jakaa...

Kohta on aika siirtyä velon puolelle päivän treeneihin. Tiistaina alkaa kisat ja niistä lisää spekulaatiota huomenissa.

Ketju poikki,
-M

Ei kommentteja: