maanantai 25. tammikuuta 2016

Palauttelun vaikeus

Valmentajani, ja Pajarin Matin entinen valmentaja, Terry Gyde totesi keväällä haastattelussa roadcycling.co.nz -sivustolle pyöräillijöistä:


They are all extremely driven people and motivation is never a problem. Often their attitude is that more is better

Harjoitteluni on edennyt siihen pisteeseen, että treeniä on painettu koneeseen marraskuun puolivälistä. EM-kisojen jälkeen oli pari viikkoa taukoa, mutta tauon jälkeen jatkettiin heti reippaasti. Pari leiriäkin on jo ehditty tehdä ja saliharjoitteluakin on takana pian kaksi kuuden viikon jaksoa. On siis aika kevyemmän viikon. Pieni palautus tulee kyllä tarpeeseen, koska kuormitus on ollut erilaista kuin aiemmin, tehot kovia, joten kroppa alkaa olla aika väsynyt. Tai oikeastaan todella väsynyt. Tai ihan tarkkaan ottaen sen verran väsynyt, että koko ajan väsyttää, mutta öisin ei ihan hirveän hyvin nukuta. Treeni siis toimii.

Kevyt viikko tarkoittaa oikeastaan alkua kahden viikon perusajojaksolle, jota salitreeni ja kerran viikkoon ajettava korkea intensiteettinen anaerobinen harjoitus värittävät. Perusajoa ei ohjelmassa ole suuria määriä, vaan päiväkohtaisesti ajellaan tunnin ja kahden välille. Toisaalta harjoitusintensiteetti pitäisi saada aina 75-80% hrmax lukemiin ja kun viikossa tuota ajelee yli kymmenen tuntia saadaan siitä hyvä harjoitusvaste kropalle.

Perusajotreenillä pidetään yllä kestävyyttä, jotta kovien, välillä pitkienkin, ratapäivien läpivienti on mahdollista. Pienen palautusjakson jälkeen on kolme viikkoa aikaa virittää konetta siihen tilaan, että pystyisin ajamaan kilometrin kovaa. Tai siis kansallisesti kovaa. Haasteensa tälle kevyemmälle jaksolle luo tietysti se, että mieluummin iskisi kovia harjoituksia menemään ja "kehittäisi" ominaisuuksiaan näin. Vai kaivaisiko kuoppaa syvemmälle...

Palauttelun vaikeus lienee usein riittävä rohkeus. Pitää uskaltaa ottaa kevyesti, jotta voi joskus mennä kovaa. Eli välttämättä huomista tunnin perusajotreeniä ei kannata lähteä ajamaan läpi perusajoalueen ylärajoilla, vaan ennemmin hakee hyvää jaksoa tässäkin kohtaa, jossa ne parhaimmat, ja usein tehoiltaan kovimmat, treenit osuvat sinne jakson päätöspäiviin.

Ketju poikki,
-M


Ei kommentteja: